Kommentti
Jos hyvä tuuri käy, saatat lomasi aikana nähdä repolaiset. Ja mikäpäs olisi mukavampi tapa niitä ihastella kuin oman, lämpimän terassin suojista nojatuolissa istuen ja takan loimusta nauttien.
Yksi Lapin suurimpia vetovoimatekijöitä ovat revontulet. Jokainen joka on nähnyt upean yöllisen shown, vaikuttuu varmasti ja kokemus jää mieleen voimakkaasti. Revontulia on napapiirin pohjoispuolella nähtävissä lähes joka ilta lokakuusta huhtikuuhun, jos vain säät suosivat. Toki revontulien voimakkuus vaihtelee paljonkin, mutta usein pohjoistaivaalle tähyilijä palkitaan ainakin pienellä näytöksellä. Pilvisyys onkin suurin este revontulien näkemiselle, joten tähtikirkkaat yöt ovat varmasti monen toivelistalla loman aikana.


Revontulia näkee parhaiten myöhään illalla, yleensä klo 22 jälkeen, joten hetken aikaa täytyy jaksaa myös päivän ulkoiluaktiviteettien jälkeen valvoakin. Pyhän alueella on onneksi tarjolla Aurora Alert- palvelu, joka hälyttää ja kertoo, kun revontulia on nähtävillä! Ei siis tarvitse jatkuvasti yrittää itse tähyillä taivaalle.

Joten ei muuta kuin oman terassin biotakka lämpimäksi, nojatuoliin hyvän kirjan ja juoman kanssa ja odottelemaan ilmoitusta revontulista! :)

Aurora Alert-revontulihälytyksen voit ladata puhelimeesi täältä. Palvelu on käytössä ajalla 1.9.-31.3.

Revontulten valokuvaus

 1. Revontulien kuvaus on monen haavelistalla. Hyvän valokuvan saaminen revontulista ei ole välttämättä niin vaikeaa kuin miltä se saattaa tuntua. Tässä pikavinkit revontulikuvaamiseen!
 2. Tarvitse ehdottomasti jalustan, jotta saat kameran asetettua vakaaksi. Pienikin heilahdus pilaa kuvan. Saatavilla on myös kevyitä ja pieniä jalustoja pokkarikameroille, et siis välttämättä tarvitse järjestelmäkameraa ja järeää jalustaa. Myös kännykällä voi onnistua ottamaan oikein hyvän kuvan, jos kameran saa jalustalle tai muuten tuettua hyvin.
 3. Käytä mielellään kameran itselaukaisinta tai kaukolaukaisinta, tai ajastin viivettä, jolloin saat myös mahdollisen tärähdyksen pois kuvasta
 4. Kamera-asetukset: nämä ovat esimerkkiasetukset, kokeilemalla löydät parhaimmat omasta kamerastasi ja myös kulloisiinkin revontuliin sopivat. Revontulet liikkuvat usein joko nopeasti tai sitten hyvin hitaasti… Suljinaikaa kannattaa kokeilla muutella riippuen revontulien nopeudesta. Jos kamerassasi ei voi säätää kaikkia ehdotettuja säätöjä, kokeile säätää niitä kohtia mitä pystyt. 

 • ISO: 400
 • Valotusaika: 2-4 sekuntia (jos revontulet hyvin hitaita, lisää aikaa)
 • Aukko: laita kamerasi f-luku mahdollisimman pieneksi, esim. 2,8 on jo ok, jos kamerasi (tai objektiivisi) siihen taipuu. 1,4 on   erinomainen aukko kuvata revontulia.
 • Valkotasapaino: joku päivänvaloasetuksista, joko aurinko tai pilvinen
 • Automatiikka: kuvaa manuaali eli käsisäädöllä, eli laita automattinen tarkennus pois päältä
 • Tarkennus: aseta tarkennus äärettömään (mf-nappi kamerassa)
 • Järjestelmäkamerassa ja useimmissa pokkarikameroissa näitä kaikkia säätöjä pääsee muuttamaan, kun kamera on M-tilassa
 • Säädä kaikki asetukset valmiiksi, varsinkin jos menet ulos pimeään ja kylmään kuvamaan. Sisällä lämpimässä säädöt on kaikkein   mukavin tehdä. Ja mikäs siihen paremmin sopii kuin oma lämmin terassisi J


Tervetuloa Parksideen nauttimaan luontoaktiviteeteista ja toivottavasti myös revontulien loimotuksesta!

Lisää kommentti

Email again: