Kommentti

Lähde kanssamme aikamatkalle, jonka varrella kuulet Sunday Morning Resortin erikoisen syntytarinan. Pyhäjärven rannalla sijaitseva boutiquehotellimme on paikka, joka on rikastanut Pyhä-Luoston maisemaa kauniilla lappilaisella käsityöllä ja muotoilulla, sekä vanginnut monien sydämet jo sen rakennusajankohdasta lähtien.

Aamulehti ja idean synty:

Aamulehden toimitusjohtaja Timo Laatunen etsi  90-luvulla innokkaasti lappilaisia ​​suunnitteluideoita tulevalle Pyhätunturin toimintakeskukselleen, kun paikallinen pankkiiri suositteli kuvanveistäjä Upi Kärriä hankkeeseen. Upi Kärri teki yhteistyötä arkkitehti Antti Tähtisen kanssa, kun he muokkasivat yhdessä tarkemmin Pyhäaamu-edustushuvilan alustavaa ideaa (myöhemmin Sunday Morning Resort), joka sisälsi suunnitelmat rakentaa alueelle seitsemän kelohonkarakennuksesta.

Aamulehden historiasta Resortilla kertoo muun muassa rakennuksen pääovien ovenkahva

Siirtyminen Aihki-hirsiin ja oman tyylin luominen:

Korkeiden kelohonkakustannusten vuoksi Upi Kärri ehdotti rakennusten materiaali vaihtoehdoksi Aihki-hirsien käyttämistä. Tämä innovatiivinen idea, jossa hyödynnetään epäkurantteja suuria tukkeja sahaamalla ne pelkkahirsiksi, syntyi Kärren ja Metsähallituksen johdon yhteistyöstä . Kärri kannatti myös Aihki-hirsistä tehtyjen Aihki-lautojen käyttöä seinien ja kattolautojen valmistamiseen.

Upi Kärrin teoksia - Kelokielo-lamppu:

Upi Kärri osoitti taiteellista silmäänsä suunnittelemalla Resortille muun muassa seitsemänhaaraisen kattokruunun - Kelokielo-lampun - joka on mestarillisesti veistetty ontoista kelonoksista. Tämän teoksen suurempia versioita voi ihailla myös Resortin rantasaunan tuvassa.

Sunday Morning Resortin rantasaunalla voit ihailla Kärrin "Kelokielo"-valaisimen luomaa lämmintä tunnelmaa
Upi Kärrin "Kelokielo"-valaisimen pienempi versio Resortin lounge-tilassa

Rakentamisongelma ja taitava ratkaisu:

Yllättäen yksikään lappilainen yritys ei uskaltautunut ottamaan suurta hirsirakentamisen urakkaa vastaan, joten rakennusurakassa jouduttiin turvautumaan Alajärven hirsiveistämön apuun. Kaadetut suuret tukit kuljetettiin veistämölle, joissa ne työstettiin Aihki-hirsiksi. Veistäjä, jonka kirves on yhä esillä Resortin päärakennuksen seinällä, piilutti kaikki piha-alueen seitsemän rakennusta käsin ennen kuin hän iski piilukirveensä seinään ja ilmoitti, että se oli hänen viimeinen kertansa piilukirveen varressa.

Rakennuksen hirsiseinien piiluveistoon käytetty kirves

Tekstiilit, taideteokset ja paljon muuta:

Nykyisen Sunday Morning Resortin (entinen Pyhäaamu) boutiquehotellin päärakennus, mökit, rantasauna ja kota on rakennettu vuonna 1990 Aamulehden toimesta. Kärri suunnitteli Resorttiin upeiden valaisimien lisäksi myös sen upeat tulisijat. Tekstiilitaiteilija Annikki Karvisen kankaat ja Pentikin porohuovat koristavat sen huoneita, huoneistoja sekä pääsalin lounge-ja kahvilatilaa. Atte Rantasen taideteokset koristavat hotellin käytäviä ja huoneita, ja päärakennuksessa voi yhä ihailla Kemijärven kuvataideviikkojen puukaiverruksia.

Sunday Morning Resortin rakennustarina on osoitus uskomattomasta lappilaisesta muotoilusta ja käsityöstä, jotka yhdessä luovat Resorttiin sen vertaansa vailla olevan viehätyksen. Jokainen yksityiskohta paljastaa toinen toistaan inspiroivan tarinan sekä näkemisen arvoisen kokemuksen.

Lisää kommentti

Email again: