Kommentti
Mitä kaikkea nähtävää ja koettavaa Pyhätunturin sekä Pyhä-Luoston kansallispuiston alueet tarjoavatkaan kesäaikaan?

Pyhä-Luoston alue on pullollaan erilaisia aktiviteetteja sekä palveluntarjoajia myös kesäaikaan, ja päätimmekin jakaa matkailijoille aktiviteettitärppejä kesän ja syksyn lomia silmällä pitäen. Kesäloma Pyhällä on aktiiviselle ulkonaliikkujalle oiva valinta. Loman aikana voit kokea Lapin lumoavan kesäluonnon ja nauttia yöttömästä yöstä, sekä Suomen vanhimman kansallispuiston henkeäsalpaavista maisemista

1. Maastopyöräily

Ensimmäinen tärppimme ei varmastikaan tule yllätyksenä niille, jotka ovat nauttineet alueen pyöräilyreiteistä jo aiemmin - Pyhä-Luostolta löytyy nimittäin paljon erilaisia pyöräilyreittejä, jotka soveltuvat niin peruspyöräilijälle kuin haastettava kaipaavalle maastopyöräilijällekin! Sähköpyöräily onkin helppo tapa tutustua alueeseen ja ympäröivään luontoon, pyöräillen kansallispuiston merkityillä reiteillä leppoisasti ajan kanssa.

Parkside Pyhän huoneistomme sijaitsevat aivan kansallispuiston portilla - näin luontoelämykset odottavat ovellasi. Varauksesi yhteydessä voit varata käyttöösi myös sähköavusteiset fatbiket.

2. Ratsastusretki Soutaja-tunturille

Toisena aktiviteettitärppinä kesälle on ratsastusretki Soutaja-tunturille, joka koostuu upeista näkymistä, metsäpoluista sekä mahtavasta seurasta! Retki alkaa hevosten valmistelulla yhdessä tallilla ja ratsastusalueella läpikäytävistä turvallisuusohjeista. Sen jälkeen ratsastusseikkailu alkaa ja pääset nauttimaan puhtaasta luonnosta matkaten Soutaja-tunturin upeisiin maisemiin! 

Noin tunnin kestoinen ratsastusretki on varattavissa kesäkuusta syyskuuhun osoitteesta: luckyranch.fi 

3. Vierailu Lampivaaran Ametistikaivoksella

Kolmantena aktiviteettiehdotuksena on Vierailu Lampivaaran Ametistikaivoksella, joka sijaitsee upeissa maisemissa Lampivaaran huipulla, keskellä Pyhä-Luoston kansallispuistoa. Kesäisin kaivokselle vaelletaan kauniita patikointireittejä pitkin. Kävelyn lomassa voikin ihailla kansallispuiston puustoa, kasvistoa sekä eläimiä.

Opastetuilla kaivoskierroksilla pääset kuulemaan Lampivaaran geologiasta ja historiasta, sekä ametistien muodostumisesta ja niihin liittyvistä uskomuksista. Kierroksiin kuuluu lisäksi oman ametistin kaivaminen kaivuualueelta sekä vierailu pienessä kivipuodissa, josta voit ostaa ametisteja raakakivenä, hiottuna sekä kauniina ametistikoruina. Kaivoskierrokset starttaavat tasatunnein Lampivaaran kahviolta. Lisätiedot kaivoksen ja kahvion palveluista löydät osoitteesta: amethystmine.fi

4. Luosto soi! ja Pyhä Unplugged festivaalit

Pyhän loppukesän parhaimmat ja varmasti myös tunnetuimmat musiikkitapahtumat ovat Luosto soi! sekä Pyhä Unplugged festivaalit. Molempia tapahtumia yhdistää upeat tunturimaisemat, laaja musiikillinen kattaus, yötön yö sekä ihanat kesäpäivät ja illat.

Luosto Soi! Festivaali tarjoaa kaikkiaan kymmenittäin esityksiä ja teoksia yli 30 säveltäjältä kaikista maanosista. Orkesterivieraina Luostolle saapuvat vuonna 2022 Helsingin kamariorkesteri ja Polyteknikkojen orkesteri. Vuosittain järjestettävä Pyhä Unplugged elokuussa tuo rakastetuimmat artistit keskelle ainutlaatuista tunturiluontoa, Aittakurun ja Tajukankaan upeille ulkoilmalavoille. Vuoden 2022 festivaalin esiintyjinä muun muassa Ellinoora sekä Von Hertzen Brothers.

Myös Sunday Morning Resort toimii Luosto Soi! Festivaalin näyttämönä to 28.7 ainutlaatuisessa poikkitaiteellisessa illassa, joka yhdistelee eri taiteen lajeja. Viiden ruokalajin illallisen aikana taiteilija Martti Kumpulainen maalaa ja toimii illan kertojana muusikoiden säestämänä, samalla kun tarkoin laadittu herkuttelumenu hurmaa makuaistit.

Ja onneksi Parkside Pyhän lomahuoneistoista on vain 1 km kävelymatka esimerkiksi Tajukankaalle esimerkiksi Pyhä Unplugged kävijöille - molempien festivaalien aikaiset majoitustarjoukset näet verkkokaupastamme tai tiedustelemalla sales@experiencepyha.fi ja +358 50 543 6627.

5. Patikointi Suomen vanhimmassa kansallispuistossa

Lapissa on ihana patikoida sekä kesällä että syksyn ruska-aikaan. Patikoimaan voi suunnata esimerkiksi Pyhä-Luoston kansallispuistoon, josta löydät hyvät reittiverkostot opasteineen ja tulistelupaikkoineen. Sodankylän, Pelkosenniemen ja Kemijärven alueille levittäytyvä kansallispuisto Keski-Lapissa onkin toinen suomen vanhimmista kansallispuistoista Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kanssa. 

Voit valloittaa esimerkiksi Noitatunturin, jolle kulkeva patikointireitti (14,5 km) kulkee Suomen suurimman kurun, Isokurun, kautta ja laskeutuu 17-metriselle Pyhänkasteenputoukselle. Pyhän keskustassa sijaitsevasta Pyhä-Luoston luontokeskus Naavasta saat neuvoa ja opastusta reitille.

6. Perinteinen kesäsauna sekä ilta paljussa yötöntä yötä ihaillen

Yksi kiistatta tutuimmista suomalaisista kesäperinteistä on savu- ja puusauna sekä vilvoittelu järvessä uiden. Täydellisestä saunaillasta vielä astetta lokoisamman tekee tietysti lämmin palju ja yötön yö. Siinä ovatkin onnistuneen saunahetken takuuvarmat elementit: löylyt rantasaunassa, palju ja hyvä seura. 

Sunday Morning Resortin Saunamaailma sijaitsee aivan Pyhäjärven rannalla. Upealöylyisen, modernin 10-hengen puusaunan lisäksi Saunamaailmasta löytyy perinteinen, suomalainen savusauna. Varsinkin savusaunan lämmitys on aikaa vievää ja tarkkaa puuhaa. Tuloksena on erittäin pehmeät ja saunan lauteilla hiljaa viipyilemään kutsuvat löylyt. 

Saunasta voikin siirtyä suoraan ulkopaljuihin. Palju lämmitetään puilla ja sen vesi on aina tasaisen lämmintä. Yksi hienoimmista elämyksistä on varmasti lämpimässä paljussa istuskelu, virvokkeiden nauttiminen ja yötaivaan ihastelu. Saunamaailman voi varata aitoa lappilaista saunaelämystä varten - lisätiedot ja varaukset: sales@experiencepyha.fi tai +358 50 543 6627.

7. Järvipäivä SUP-lautaillessa ja melontaretken parissa

Pyhäjärven upea ranta-alue tarjoaa mahdollisuudet myös omatoimiseen SUP-lautailuun ja melontaretkiin - voitkin vuokrata välineet suoraan meiltä! Kysy lisää ja varaa joko sähköpostitse: sales@experiencepyha.fi tai puhelimitse +358 50 543 6627.

Tervetuloa nauttimaan kesä- ja syyslomasta Pyhätunturiin!

Lisää kommentti

Email again: